sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Padassa paistettua

Ihana kotoiluviikonloppu, oli aikaa puuhailla ja kokata ja leipoakin. Kirpputorilta pari vuotta sitten löytynyt valurautapata pääsi tänään tositoimiin.

Ensin kippasin pataan eilisestä asti muhineen leipätaikinan. Pataleipäreseptejä tuntuu nyt pyörivän netissä vaikka kuinka, tässä tämänkertainen sovellus.

Pataleipä



4 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1,5 tl suolaa
herneen kokoinen pala hiivaa
7 dl vettä

Sekoita jauhot ja leseet kulhossa. Liuota hiivanokare kädenlämpöiseen veteen ja sekoita nopeasti taikinaksi, älä vaivaa. Anna kohota kelmun alla vähintään 12 tuntia.

Laita pata kylmään uuniin ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kun uuni on lämmin, ota kuuma pata varovasti uunista ja kippaa taikina sinne. Nosta pata takaisin uuniin. Paista ensin kannen alla 30 minuuttia ja sitten vielä 15 minuuttia ilman kantta.

Kumoa leipä pois vuoasta - ja lado tilalle vaikkapa pata-ainekset.

Broilerpata uunissa (2-3 hengelle)



2 maustettua broilerinkoipea
2 sipulia
2 porkkanaa
2 kynttä valkosipulia
2 laakerinlehteä
oksa rosmariinia
muutama salvianlehti
noin 10 maustepippuria
1 tl suolaa (sitruunasuolaa)
1 appelsiinin mehu ja ½ appelsiinin kuori isohkoina paloina
vettä

Paloittele broilerinkoivet (itse onnistuin kiskomaan ne kolmeen osaan). Kuori ja paloittele kasvikset. Lado kaikki ainekset pataan ja kaada päälle vettä niin paljon, että ainekset peittyvät.

Nosta pata uuniin ja odota että tuoksu huumaa. Olisiko ollut parisataa astetta ja noin tunti? Kääntele padan sisuksia pari kertaa paiston aikana ja lisää tarvittaessa vettä.

Ei kommentteja: